РЕЧ ГЛАВНОГ УРЕДНИКА НОВОГ АРХИВА ЗА ПРАВНЕ И ДРУШТВЕНЕ НАУКЕ

  • Танасије Маринковић

Сажетак

На Васкрс 2021. године, 115 година од свог настанка и више од 70 година од свог нестанка, као „органа Правног факултета Универзитета Београдског“, Архив за правне и друштвене науке започиње свој нови академски живот под именом Нови Архив за правне и друштвене науке Правног факултета Универзитетa у Београду.

Одлуку о оживљавању старог и цењеног часописа Правног факултета донео је декан Зоран С. Мирковић, који је на јесен 2019. године образовао уредништво у саставу: проф. др Танасије Маринковић (главни уредник), проф. др Бранко Радуловић (заменик главног уредника), проф. др Ђорђе Игњатовић, проф. др Дејан Ђурђевић, проф. др Душан Поповић, доц. др Нина Кршљанин, доц. др Милош Здравковић и доц. др Милош Јовановић. За секретаре су одређени асистенти Ана Одоровић и Алекса Николић.

Угледајући се на своје славне године пре Другог светског рата, Нови Архив ће настојати да поново буде мост између Србије и актуелних упоредних и међународних струјања у области правних и друштвених наука. Истовремено, он неће запоставити ни домаћу ни страну правну баштину, као ни позитивно право Србије. Да би подстакао што квалитетнију критичку мисао, Нови Архив ће организовати дискусије о релевантним правним и друштвеним питањима, практичним и теоријским, које ће потом, у форми чланака, наћи своје место међу његовим корицама. Нови Архив ће неговати и свест о томе да се установе, било да им се приступа de lege lata било de lege ferenda, морају разумети не само „правнички“, водећи рачуна о регулама и актима којима су оне уређене, већ и „историјски“, „социолошки“ и „економски“, дакле свестрано и темљно, и у том смислу архивираће знања правних и друштвених наука.

Нови Архив ће се нарочити трудити да оживи своју традицију објављивања стручних хроника у којима се претреса како се у пракси тумаче и примењују Устав, међународни уговори, закони и подзаконски прописи. Сви спорови који буду изазивали пажњу шире и уже стручне јавности биће изложени укратко, по потреби ће бити објављена и критика оног решења на коме се надлежни орган зауставио, биће скренута пажња на све празнине и недостатке законодавства које пракса буде обелоданила и на предлоге да се празнине попуне а недостаци исправе. На тим методолошким поставкама Слободан Јовановић је засновао своју чувену парламентарну хронику коју је брижљиво водио пре Првог светског рата и у међуратном периоду. Чини нам се да је такав стручни приступ правној пракси данас потребнији више него икада. С правом се све више указује на то да је деветнаестовековно начело правне државе – ibi ius, ubi remedium – напуштено у корист свог римског претходника – ibi remedium, ubi ius; односно да субјективно право, да би постојало, мора да буде не само зајемчено објективним правом већ и остварено у пракси, што подразумева да и remedium постоји само ако је делотворно правно средство. У том духу, у овом броју Новог Архива започињемо са уставном хроником и препоручујемо посебан прилог у оквиру судске хронике, а од наредног броја ћемо објављивати и хронику Европског суда за људска права коју ће водити проф. др Драгољуб М. Поповић, некадашњи судија тог суда, и хронику међународног права и међународних односа, о којој ће се старати доц. др Милош Јовановић. Настојаћемо да у догледно време организујемо сталне хронике и из других грана права.

Нови Архив ће излазити једном у шест месеци, крајем маја и крајем новембра, сваке године. У инаугуралном и следећем броју, међу чланцима се налазе и они који су излагани на научном скупу „Француско-српске везе – изучавање уставног права у Србији“, одржаном крајем 2015. године на Правном факултету Универзитета у Београду. Осећамо потребу да се захвалимо Амбасади Француске у Београду на финансијској подршци превода са француског на српски језик чланака Жана Жикела (Jean Gicquel) и Бертрана Матјеа (Bertrand Mathieu), који излазе у овом броју, и чланка Слободана Милачића, који ће се појавити у наредном броју Новог Архива.

У нади да смо оваквом концепцијом часописа заинтересовали стручну јавност за њега, позивамо све посленике правне и друштвене мисли на Правном факултету Универзитета у Београду и шире да редовно откривају знања која Нови Архив чува, али и да сами допринесу њиховом ризничењу.

Проф. др Танасије Маринковић, главни уредник

Објављено
11.05.2021