ПРЕОБРАЖАЈИ УСТАВНОГ ПРАВА НА ПОЧЕТКУ ДВАДЕСЕТ ПРВОГ ВЕКА

  • Бертран Матје
Кључне речи: Уставно право као наставна дисциплина, Уставно право као грана права, Европска унија, Основна права, Демократија

Сажетак

У раду се анализирају преображаји уставног права као наставне дисциплине и гране права у Француској и Европи. Као почетак се узима покрет просветитељства у другој половини ХVIII века. Међутим, предмет се дуго развијао хаотично. Због своје политичке природе, уставно право је укидано и обнављано, у духу владајућег режима. Није било праволинијског развоја ни садржине предмета. Најпре се изучавало као институционално право, па је потпало под утицај политичких наука, те је поново позитивизовано појавом уставног судства. Преображај је доживео и сâм појам устава, који за свој предмет више нема само организацију власти већ и уређење целокупног друштва. И док се поље примене устава шири, њега подрива јачање индивидуализма и комунитаризма. Недоумице се јављају и у погледу могућности постојања устава без, или ван, државе, поготово у контексту Европске уније. Коначно, уочава се да идеолошка употреба термина демократија прикрива чињеницу да већинска демократија можда није непревазиђена и да други легитимитети добијају све већи значај.

##submission.authorBiography##

Бертран Матје

Редовни професор Правног факултета Универзитета Париз I (Пантеон-Сорбона), prb.mathieu@wanadoo.fr

Референце

Auby, Jean-Bernard. 2010. Globalisation, le droit et l’Etat. Paris: LGDJ.

Barthélemy Joseph, Paul Duez. 1926. Traité élémentaire de droit constitutionnel. Paris: Dalloz.

Carré de Malberg, Raymond. 1984. La loi, expression de la volonté générale. Paris: Réédition Economica.

Compagnoni, Giuseppe. 1797. Elementi di diritto costituzionale democratico. Venezia: Analisi Trend.

Duverger, Maurice. 1970. Institutions politiques et droit constitutionnel. Paris: Presses Universitaires de France.

Favoreu, Louis, Patrick Gaïa, Richard Ghevontian, Jean-Louis Mestre, Otto Pfersmann, Guy Scoffoni, André Roux. 2019. Droit constitutionnel. Paris: Dalloz.

Mathieu, Bertrand. 2014. Vers la fin de la démocratie? L’État, le Droit, la Politique. Mélanges en l’honneur de Jean-Claude Colliard. Paris: Dalloz.

Mathieu, Bertrand. 2013. Constitution. Rien ne bouge et tout change. Paris: Lextenso.

Zoller, Elisabeth. 2013. Introduction au droit public. Paris: Dalloz.

Објављено
11.05.2021